Thursday, March 5, 2015

Čitajte, ali zbog sebe!

Draga devojko željna pažnje,
pre nego što počneš da kucaš status na fejsu o novoj pročitanoj knjizi, nadam se da ćeš pričitati ovo. Svi znamo kako je fino i kulturno čitati knjige. Razvija se rečnik, sposobnost sastavljanja rečenice i slično. Ukoliko čitaš dobru knjigu, naravno. O tome barem znam, koliko vodim evidenciju, za 18 godina disanja i 12 godina čitalačke aktivnosti, pročitao sam negde oko 140 romana, a mogu se pohvaliti da ih je 100 u mom posedu. Ne, Bambi se ne ubraja, lista počinje knjigom "Pet prijatelja", koju me je učiteljica naterala da pročitam. I dalje joj nisam oprostio.
E, dobro, sad kad smo ustanovili da su knjige dobra stvar, zapitajmo se: da li ti, čitaš tu knjigu sa plavom kravatom/kokainom/Emom Votson i ona dva lika/crnim i belim oblakom/Mešom Selimovićem/Ivom Andrićem nacrtanim na korici zbog radi sebe ili da bi društvo bilo svesno tvog kulturnog uzdizanja? I, da li nas, zapravo, zabole?
I, nagradu za najsranje precenjenu knjigu dobija... 
Zavideće ti krdo prenašminkanih ćurkica zato što ti čitaš, a one ne. Pričaćeš da te svi ogovaraju zato što čitaš, a ti, uprkos tome, nastavljaš u svom hodočašću ka duhovnom prosvetljenju koje se nalazi u redovima loše napisane pornografije ili ispovesti narkomanke, koja se izražava rečenicama na nivou osmaka. Znamo svi sada, da, tako je, bravo, ti si pobunjenik, revolucionar, svaka čast. Upravo zbog ženske potrebe za umovnim proždiranjem ovakvih knjiga, muškarci sebe smatraju superiornijim, čisto baj d vej. Podrazumeva se da je svakom muškarcu koji je u javnosti izjavio da mu se iskreno sviđaju književni radovi ove vrste oduzeta članska karta za klub posedovalaca funkcionalnih genitalija. Izuzetak je ukoliko njegova ženka uzdržava davanje do dobitka verbalne potvrde  ovog izbičevanog izgovora za muško biće.

O čemu se zapravo radi, srce? Nedovoljno samopouzdanja, način da pronađeš našto u čemu ćeš se konačno razlikovati od drugih ili, jednostavno, nesposobnost razumevanja knjige koja zapravo može služiti i za dodavanje boje ličnosti, umesto samo razbibrige?
Počni sa detoksikacijom, ali nas nemoj obaveštavati o njoj putem društvenih mreža. Koeljo bi ti bio dobar početak. Ne previše dubok, taman koliko da možeš reći da napreduješ sa trećerazrednog kvaliteta i dovoljno dobar da te nauči da držiš pažnju kroz nešto teže. "Alhemičar" je na 7. mestu moje top 10 liste omiljenih knjiga. I ne zaboravi da je NO-NO izbaciti fotografiju "Znakova pokraj puta" na Instagram. Seti se da nas zabole.
Da se razumemo, biti načitan je mnogo bolja stvar nego biti nenačitan, ali, biti načitan pravih knjiga je najbolja stvar na svetu. Posle LOTR filmova, naravno.

No comments:

Post a Comment